GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Marie Sýkora Horňáková | 19. Srpena 2024

Investujte do budoucnosti. Dotace až 3 miliony na malé fotovoltaiky

Sdílet článek:

Získejte v kombinaci se zvýhodněným úvěrem dotaci až 3 mil. Kč a instalujte na vaší podnikatelské budově či přístřešku novou fotovoltaickou elektrárnu s výkonem od 1 kWp do 50 kWp. Jedná se po dlouhé době o program umožňující realizaci malých FVE, na které není potřeba stavební povolení. 

Dotačních výzev k financování fotovoltaiky se ve snaze o zmírňování změn klimatu za poslední dobu objevilo poměrně mnoho. Některé směřují k podpoře vybudování nové elektrárny na veřejných budovách, jiné k rodinným a bytovým domům, a tradičně se podporuje i výstavba na podnikatelských objektech. Cílem je posílit energetickou nezávislost subjektů a zároveň zvýšit využívání čisté energie. Dotační výzvy směřující k firmám jsou pravidelně vyhlašovány z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, příkladem může být aktuálně otevřená výzva Úspory energie.  

Národní rozvojová banka nyní připravila nový finanční nástroj k podpoře a financování využití energie z obnovitelných zdrojů, který by vám měl přístup k potřebným financím ještě zjednodušit. Bezúročný úvěr FVE je otevřený všem živnostníkům, podnikatelům a firmám mimo Prahu bez rozdílu velikosti. “Zajímavostí oproti standardnímu dotačnímu programu, kde musí žadatel prvně projekt hradit ze svého, je právě možnost financování skrze bezúročný úvěr, který umožní realizaci fotovoltaiky bez vlastních zdrojů nebo s nižším nárokem na vlastní zdroje. Celý úvěr je navíc bezúročný a žadatel tak nikde netratí. Daná dotace se následně poskytuje formou ponížení celkové jistiny úvěru,” shrnul hlavní výhody nového nástroje Martin Kalous, dotační expert Naviga Advisory and Evaluation. 

Kromě instalace FVE na podnikatelských budovách je v rámci nástroje možná i výstavba na přístřešcích pro automobily, stavební techniku či například skladování. A aby toho nebylo málo, investici do nové FVE můžete doplnit o akumulaci elektrické energie. V tomto případě může míra podpory dosáhnout dokonce až 50 %. 

  • Míra podpory na FVE: až 30 % 
  • Míra podpory na akumulaci energie: až 50 % 
  • Výše dotace: 500 tis. – 3 mil. Kč 
  • Příjem žádostí: 31. 7. 2024 – 31. 12. 2027 
  • Více o výzvě