GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Marie Sýkora Horňáková | 17. Července 2023

ESG a dotace. Nové příležitosti právě pro vás

Sdílet článek:

Aktivity v oblasti environmentální udržitelnosti a společenské odpovědnosti, a sledování jejich dat, jsou pro každou společnost důležité. Důvodem není jen plnění zákonných povinností nebo dotačních podmínek. Důležité je zejména to, že pomáhají snížit spotřebu energií, šetřit materiály a získat lepší podmínky pro financování ze strany bank a dalších finančních institucí. Tyto aktivity vám přinesou více dotačních příležitostí a umožní vám být součástí dodavatelských řetězců, které staví vztahy s partnery právě na udržitelnosti a odpovědnosti.

V současné době jsou environmentální udržitelnost a společenská odpovědnost v rámci Evropské unie velkým tématem. I když jsou spojovány především s oblastí strategií, řízení podniků a nefinančním reportingem, jsou ESG aktivity úzce propojeny také s dotacemi a další veřejnou podporou.

V souvislosti s veřejnou podporou se již dnes mohou potenciální příjemci dotací setkávat s požadavky na vypracování analýz environmentálních dopadů investičních akcí nebo s povinným monitorováním environmentálních dopadů a společenské odpovědnosti projektu po dobu jeho udržitelnosti. Stejně tak je nutné dodržovat podmínky udržitelného zadávání a realizace výběrových řízení/veřejných zakázek v souladu s pravidly každého dotačního programu.

Na druhou stranu nepřináší dotační tituly v oblasti ESG pouze povinnosti, jelikož Programové období 2021-2027 je ve velké míře zaměřeno na podporu environmentální udržitelnosti a společenské odpovědnosti. To může podnikům pomoci při zavádění jejich „ESG aktivit“, tedy aktivit v oblasti životního prostředí (E), sociální oblasti (S) a oblasti řízení organizace (G).

Jako příklad můžeme uvést dotace v environmentální oblasti, které poskytuje Státní fond životního prostředí nebo Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). V sociální oblasti poskytuje dotace na vzdělávání zaměstnanců Operační program Zaměstnanost. Využít lze také dotace na spolupráci škol a firem z OP TAK, nebo dotační titul Poradenství (také z OP TAK), který je určený pro získání nových certifikátů potřebných pro podnikání nebo na zpracování hodnocení vodního hospodářství průmyslových podniků. Program je zacílený nejen na oblast environmentální (vodní hospodářství), ale i na oblasti řízení a strategie podniků.