GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Marek Toráč | 30. Července 2024

Evidence „dohodářů“ od 1. července

Sdílet článek:

Jak jsme vás již informovali v našem článku zde, Poslanecká sněmovna v dubnu tohoto roku schválila nově navržené změny u dohod o provedení práce („DPP“) s účinností od roku 2025 v reakci na původně zamýšlené změny v rámci úsporného balíčku, které by nebyly v praxi vyhovující.  

Upravená pravidla pro odvod pojistného by měla platit od 1. 1. 2025, nicméně povinnost evidence zaměstnanců činných na základě dohod o provedení práce zůstala zachována a nabyla účinnosti 1. 7. 2024

Od tohoto data jsou zaměstnavatelé povinni vést evidenci „dohodářů“ a do 20. dne následujícího měsíce prostřednictvím formuláře „Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce“ oznámit tyto skutečnosti na místně příslušnou Českou správu sociálního zabezpečení (dále jen „ČSSZ“). Prostřednictvím tohoto formuláře budou sdělovány také nástupy a skončení pracovního vztahu osob pracujících na základě DPP.

V prvním výkazu budou muset zaměstnavatelé oznámit nejpozději do 20. 8. 2024 také dohodáře, kteří nastoupili na základě DPP před 1. 7. 2024 a DPP nadále pokračuje v červenci.

Povinnost registrace nových zaměstnavatelů

Nepřihlášení zaměstnavatelé (doposud zaměstnávali jen „nepojištěné“ dohodáře) se musí registrovat do registru zaměstnavatelů do 30. 7. 2024.

Registraci zaměstnavatele lze provést prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách ČSSZ zde. Ve formuláři je nutné uvést jak identifikační a kontaktní údaje, zda jste právnickou, fyzickou, podnikající fyzickou osobou, tak i např. bankovní spojení nebo datum vzniku zaměstnavatele. Dále je zaměstnavatel povinen přihlásit do registru zaměstnavatelů též každou svoji mzdovou účtárnu.

Připomínáme, že pro tyto zaměstnavatele platí stejná pravidla a musí odeslat první výkaz příjmů též do 20. 8. 2024 na příslušnou ČSSZ. 

Pokud si nejste jisti, jaké povinnosti se vás jako zaměstnavatele týkají, neváhejte se na nás obrátit. Náš tým vám rád pomůže při řešení vaší konkrétní situace.