GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Veronika Odrobinová | 4. Ledna 2022

Kontroly inspektorátu práce s Veronikou Odrobinovou

Sdílet článek:

Jak se to stane, že k vám do firmy zavítá kontrola? Co mohou inspektoráty práce kontrolovat, požadovat a činit?

Jak se na takovou kontrolu připravit? Na tato témata jsme vyzpovídali naši právní expertku Veroniku Odrobinovou, která se podělí o řadu zkušeností a tipů z praxe.

Co může být důvodem kontroly inspektorátu práce?

Důvodů je několik skupin. První důvod je, že máte to potěšení být cílem podle kontrolního plánu akcií, který inspekce připravuje na každý rok. Dobrou zprávou je, že ten plán můžete najít na stránkách Státního úřadu inspekce práce, takže můžete zjistit, jestli jste pro ten daný rok tím, kdo bude na hledáčku. Potom jsou mimořádné akce. Například akce na cizince, akce na agenturní zaměstnávání, nebo například v poslední době velmi medializovaná akce „fair práce“.

Další věcí je podnět zaměstnance nebo třetí osoby. Může to být i například z důvodu pracovního úrazu zaměstnance. Variantou je i spolupráce mezi orgány státní správy, kdy podnět může dát například finanční úřad.

Co mohou inspektoráty práce kontrolovat? Co je bude zajímat v mojí firmě? Po čem tak asi půjdou?

Inspekce práce je rozdělena do tří oborů. První obor je bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Tam jsou technicky specializovaní inspektoři, kteří jsou zaměřeni na ty žluté pruhy nebo podobné věci. Ti tedy řeší primárně BOZP. Potom máme inspektory zaměřené na zaměstnanost. Ti budou řešit cizince a případně švarcsystém, otázky spojené s různými dotačními programy na ochranu zaměstnanosti a pracovních míst.

Třetí kategorie je pak taková sběrná, kdy se zabývají dodržováním práv a povinností z pracovněprávních vztahů. Tam spadne takový ten zbytek, tedy jednoduše řečeno dodržování zákonů práce.

Na co mají inspektoři při své kontrole právo? Co jim musím umožnit? Jaké dokumenty jim musím poskytnout?

Práva mají poměrně široce vymezená kontrolním řádem. Mohou bezplatně vstoupit do prostor. Můžou ověřovat totožnost, požadovat dokumenty, informace z dokumentů, originály i kopie, vzorky. Docela zajímavé je, že mohou pořizovat zvukové a obrazové záznamy a také hovořit se zaměstnanci bez přítomnosti třetích osob, což je velmi oblíbená studnice informací, protože tam zpravidla nastává nejslabší článek, ze kterého se potom dovozují ta kontrolní zjištění.

Odebírejte náš podcast:

Podobné články