GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Marek Toráč | Vladimír Toráč | 30. Července 2024

Nový způsob hlášení zaměstnanců vyslaných do České republiky

Sdílet článek:

Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen „MPSV“) vydalo s účinností od 1. července 2024 nová pravidla týkající se oznamování vyslaných zaměstnanců v rámci nadnárodního poskytování služeb do České republiky. Nově zavedený systém je od 1. července plně v provozu a musí jej využít všichni zaměstnavatelé, kteří plánují vyslat své zaměstnance do České republiky po tomto datu. Jakákoli nová oznámení o vyslání učiněná na původním formuláři ve formátu PDF nebudou považována za platná a nebude se k nim přihlížet.

Změny ve vyslání pracovníků, která byla oznámena do 30. června 2024

U oznámení, která byla učiněna do 30. června 2024, platí přechodná pravidla pro ukončení, prodloužení či změny.

Zaměstnavatelé budou moci podávat oznámení dvěma způsoby:

  • Nově – prostřednictvím registračního portálu spravovaného Státním úřadem inspekce práce – nevýhodou je nutnost zadání zpětného oznámení o zahájení vyslání a až následné ohlášení příslušné změny nebo ukončení.
  • Přechodně – písemně na původním formuláři ve formátu PDF – dočasná možnost zaslání vyplněného formuláře na pobočku Úřadu práce ČR, jako tomu bylo před účinností nových pravidel. Tímto způsobem lze odesílat oznámení pouze do 31. prosince 2024.

Nová povinnost k doložení pracovněprávní dokumentace

S účinností od 1. července jsou také zaměstnavatelé nově povinni při oznámení vyslání svého pracovníka doložit dokumenty prokazující existenci pracovněprávního poměru. Ty musí být v českém nebo slovenském jazyce, případně je zaměstnavatel povinen zajistit překlad.

Veškeré dokumenty bude nutné nahrát prostřednictvím nového registračního portálu. Při nesplnění informačních povinností je možné zaměstnavateli uložit pokutu až do výše 100 000 Kč.

Podotýkáme, že se nový systém spojený s registračním portálem týká pouze vyslání v rámci nadnárodního poskytování služeb zaměstnavatelem usazeným na území EU. Ostatních vyslání (mimo EU) se tyto změny netýkají a platí pro ně stejná pravidla jako doposud, tj. veškerá oznámení jsou směřována na Úřad práce ČR.