GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Lenka Kočerová | Jaroslava Půtová | 24. Září 2024

Informace Finanční správy ČR v souvislosti s živelnou pohromou (povodně a záplavy), která zasáhla území ČR v září 2024

Sdílet článek:

Finanční správa (dále též „FS“) v souvislosti s nedávnými povodněmi, které zasáhly území České republiky, zareagovala dne 18. 9. 2024 na tuto živelnou pohromu vydáním Informace na svých webových stránkách. Kromě informací ohledně řešení následků povodní v oblasti DPH (náš článek zde), FS přišla i s dalšími daňovými úlevami. O jaké daňové úlevy se jedná?

Žádost o posečkání

V případě hrozícího prodlení s placením daní a záloh na daň je možné podat žádost o posečkání s úhradou daně nebo o její zaplacení ve splátkách, a to i zpětně. K žádosti lze využít webovou aplikaci FS Žádost o povolení posečkání.

Žádost o prominutí příslušenství daně

Lze žádat o prominutí příslušenství daně, tedy úroků z prodlení, úroků z posečkané částky a pokuty za opožděné tvrzení daně. Příjemci dotací mohou požádat o prominutí odvodu a penále.

Žádost o stanovení záloh jinak

Správce daně může zálohy na daň na žádost stanovit jinak, popřípadě od nich zcela upustit. K žádosti lze využít webovou aplikaci FS Žádost o stanovení záloh jinak.

Žádost o prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání

V případech nutnosti lze u některých přiznání prodloužit lhůtu k podání daňového přiznání, v žádosti budou zohledněny důsledky živelní pohromy. K podání žádosti lze využít webovou aplikaci FS Portál MOJE daně.

Povodňové dary

O dary poskytnuté mj. pro účely ekologické, zdravotnické, humanitární a charitativní, na ochranu zvířat či jejich zdraví, lze snížit základ daně z příjmů fyzických i právnických osob.

Finanční a jiné dary přijaté z veřejných sbírek, ale i přímo od fyzických a právnických osob nebo např. prostřednictvím zaměstnavatele v souvislosti s živelní pohromou jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických i právnických osob. Problematiku darů jsme rozebrali ve zvláštním článku.

Osvobození od daně z nemovitých věcí

Obce a města postižené živelní pohromou mohou do 31. 3. 2025 vydáním obecně závazné vyhlášky (plošné osvobození) nebo opatření obecné povahy (osvobození konkrétních nemovitých věcí) až na 5 let osvobodit od daně z nemovitých věcí pozemky, zdanitelné stavby a zdanitelné jednotky dotčené živelní pohromou.

Závěr

Bylo přislíbeno, že správci daně budou postupovat maximálně vstřícně a ve vzájemné součinnosti s fyzickými a právnickými osobami, které povodně či záplavy postihly. Pracovníci finančních úřadů nabízejí podnikatelům i konzultace. Pokud by v důsledku ztížených ekonomických či sociálních poměrů měly daňovým subjektům vzniknout jakékoliv sankce v souvislosti s plněním daňových povinností, budou správcem daně na žádost prominuty (Sdělení).

Pokud s úkonem v daňovém řízení souvisí správní poplatek, povodněmi či záplavami postižené fyzické a právnické osoby jsou od těchto poplatků osvobozeny. 

Celý text Informace naleznete na zde.