GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Veronika Odrobinová | Petr Berdych | 10. Září 2024

Jak plánovaná novela zákoníku práce zvýší flexibilitu na trhu práce?

Sdílet článek:

Úvod

Už 1. ledna 2025 by mohla být účinná další novela zákoníku práce a zákona o státní službě a souvisejících předpisů (tzv. „flexi novela“)[1].

Novela přináší zásadní změny mimo jiné ve zkušební době, výpovědní době, výpočtu minimální mzdy, výplatě mzdy, zaměstnávání osob na rodičovské, mateřské nebo otcovské dovolené a zaměstnávání mladistvých. Nicméně novela je pouze ve fázi návrhu v Poslanecké sněmovně, a tak mohou být některé změny ještě odstraněny, pozměněny nebo naopak přidány. Oproti původnímu návrhu novely už byla odstraněna ustanovení umožňující např. výpověď zaměstnanci bez udání důvodu.

Změny ve výplatě mezd

Nově plyne výplata mzdy na účet zaměstnance přímo ze zákona. Výplata bude zasílána na účet, který určí zaměstnanec.

Pokud zaměstnanec nesdělí zaměstnavateli své číslo účtu nebo vyjádří nesouhlas s výplatou na účet, bude nutné mzdu hradit v hotovosti. Zaměstnanec tedy bude mít kdykoli možnost vyjádřit nesouhlas. Z toho důvodu bude pro zaměstnavatele vhodné dohodu o zasílání na účet ponechat jako souhlas s platbami na účet v pracovní smlouvě – aby zaměstnanec nemohl své stanovisko bez souhlasu zaměstnavatele změnit.

Bude též podstatně rozšířen okruh zaměstnanců, kterým bude možné platit mzdu v cizí měně, a to zejména na cizince, osoby bez státní příslušnosti, občany EU (a zároveň ne ČR), kteří nemají v ČR trvalý pobyt, a zaměstnance trvale žijící v zahraničí.

Změny ve výpovědní době

Výpovědní doba se nově bude počítat už ode dne doručení (např. v případě výpovědi dané 1. ledna a zákonné délky výpovědní doby skončí pracovněprávní vztah 1. března).

U sankčních důvodů výpovědi zaměstnanci (výpovědi např. pro: nesplňování předpokladů pro výkon práce, hrubé porušení pracovních povinností, opakované porušování povinností) bude zkrácena výpovědní doba na 1 měsíc.

Prodlužují se lhůty pro podání výpovědi anebo okamžitého zrušení, a to ze dvou měsíců na tři měsíce.

Změny ve výpovědních důvodech

Zákonodárce sloučil všechny důvody dlouhodobého pozbytí pracovní způsobilosti do jediného výpovědního důvodu. V praxi totiž bylo pro zaměstnavatele často obtížné správně určit důvod pracovní neschopnosti zaměstnance. Zvolení nesprávného výpovědního důvodu zaměstnavatelem má ale za následek neplatnost výpovědi.

Nově budou tyto důvody výpovědi ze zdravotních důvodů:

  • zaměstnanec na pracovišti přesáhl nejvyšší možnou expozici dle rozhodnutí příslušného orgánu,
  • zaměstnanec není způsobilý konat dosavadní práci na základě lékařského posudku.

Důvod ztráty pracovní způsobilosti bude i nadále nutné posuzovat kvůli právu zaměstnance na náhradu ve výši 12násobku jeho průměrného měsíčního výdělku v případě pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Zaměstnanec ale v těchto případech nebude mít možnost napadat platnost výpovědi. Tato úprava pomůže transparentnosti při ukončování pracovních poměrů ze zdravotních důvodů.

Změny ve zkušební době

Další významnou změnou je prodloužení zkušební doby. U řadových zaměstnanců bude maximální zkušební doba činit čtyři měsíce, zatímco u vedoucích zaměstnanců bude možné sjednat zkušební dobu až na osm měsíců.

Zkušební doba se rovněž bude automaticky prodlužovat, pokud zaměstnanec neodpracoval celou směnu z důvodu překážek na straně zaměstnance, čerpání dovolené anebo neomluveného zameškání práce. Nemusí se tedy už jednat o celodenní překážky a doplněno bylo i neomluvení zameškání práce.

Rovněž bude možné zkušební dobu dodatečně prodlužovat písemnou dohodou zaměstnance a zaměstnavatele (ale jen do maximální délky zkušební doby).

Změny v zaměstnávání osob na rodičovské, mateřské nebo otcovské dovolené

Se zaměstnanci čerpajícími rodičovskou, mateřskou nebo otcovskou dovolenou bude možné uzavřít dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti na stejný druh práce, který vykonávají v rámci svého hlavního pracovního poměru. Zaměstnavatel tak bude moci alespoň částečně znovu zapojit do práce zaměstnance, kteří si chtějí přivydělat během rodičovské, mateřské nebo otcovské dovolené.

Zaměstnanci čerpající rodičovskou, mateřskou nebo otcovskou dovolenou budou mít nárok na úplně stejné pracovní místo, pokud nastoupí do práce před dovršením dvou let věku dítěte.

Změny v řetězení pracovních poměrů na dobu určitou

Podle nových pravidel bude možné pracovní smlouvy na dobu určitou řetězit bez omezenína devět let, pokud jde o zástup za zaměstnance na mateřské, otcovské, nebo rodičovské dovolené.

Zaměstnávání mladistvých

Nově bude možné zaměstnávat mladistvé od 14 let, a to za podmínky, že se bude jednat o lehké práce, které neohrožují jejich zdraví ani vzdělávání. U těchto mladistvých bude také kratší pracovní doba (7 hodin denně a maximálně 35 hodin týdně) a delší doba odpočinku (14 hodin mezi směnami). Mladiství mladší 14 let nebudou moci pracovat už od 20. hodiny.

Zaměstnávání mladistvých od 14 let bude možné pouze během letních prázdnin. K platnému uzavření pracovní smlouvy nebo dohody bude zapotřebí písemný souhlas zákonného zástupce.

Změny pro státní zaměstnance

Nově bude moci i státní zaměstnanec být členem statutárního orgánu nebo dozorčí rady, pokud k tomu dostane písemný souhlas svého zaměstnavatele (služebního orgánu). V případě, že státní zaměstnanec je členem takového orgánu právnické osoby před vznikem jeho služebního poměru, má až tři měsíce na to, aby své členství ukončil, anebo zaměstnavatele požádal o souhlas.

Závěr

Novela rozvolňuje některá zbytečně přísná pravidla v pracovním právu a dává zaměstnancům a zaměstnavatelům větší prostor pro dohodu. Očekáváme tak, že novela bude vítanou změnou pro zaměstnavatele a zaměstnance.

Novela je v Poslanecké sněmovně na programu v prvním čtení už 10. září 2024. Budeme pečlivě sledovat její vývoj a průběžně vás informovat.

[1] Aktuální znění novely k dispozici zde