GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Lukáš Pflug | 22. Července 2024

Letní dobrodružství a celní limity: Co si můžete přivézt z dovolené? Pozor si ovšem dejte již při balení kufrů před odletem.

Sdílet článek:

Léto je tady a s ním i doba dovolených, cestování a objevování nových míst. Mnozí z nás využívají prázdniny nejen k relaxaci, ale také k nákupům v zahraničí. Ať už se chystáte na pláže Chorvatska, historické památky Itálie a Řecka nebo exotická dobrodružství v Egyptě, Tunisku a Thajsku, je dobré vědět, jaké jsou limity pro dovoz spotřebního zboží. Tím se vyhnete nepříjemným překvapením při celním odbavení a můžete si svou dovolenou užít naplno.

Limity pro dovoz zboží z Evropské unie do České republiky

Pro cesty po zemích Evropské unie platí volný pohyb zboží. To znamená, že jako spotřebitel si na dovolenou můžete vzít a z dovolené přivézt jakékoli zboží v libovolném množství pro osobní spotřebu. Pozor si však musíte dát na tabákové výrobky, alkoholické nápoje nebo pohonné hmoty, jelikož se jedná o zboží podléhající spotřební dani a s tím souvisejícím pravidlům.  Bez proclení si tak můžete dovézt pouze limitované množství tohoto zboží. Evropská unie stanovila minimální limity, ale jednotlivé členské státy si mohou stanovit i limity vyšší. Konkrétní limity pro dovoz uvedeného zboží osobami starších 18 let z Evropské unie do České republiky naleznete v tabulce níže.

Druh zboží podléhajícího spotřební dani

Limit pro dovoz z EU do ČR

Cigarety

800 kusů

Doutníčky (doutníky do 3 gramů)

400 kusů

Doutníky (doutníky nad 3 gram)

200 kusů

Tabák

1 kilogramů

Destiláty

10 litrů

Fortifikované víno (např. portské nebo sherry)

20 litrů

Víno

90 litrů (z toho maximálně 60 litrů šumivého)

Pivo

110 litrů

Pohonné hmoty

V nádrži vozidla + maximálně 20 litrů v přenosné nádobě

Při dovozu zboží do limitu zaplatíte DPH a spotřební daň již v ceně, za kterou jste výrobek koupili, takže nic dodatečně nedaníte ani nedoplácíte. Při případné kontrole na celnici u tohoto zboží uvedete, že zboží je určené pro vlastní spotřebu nebo jako dar. Přitom je dobré mít na paměti, že se s tímto zbožím nesmí dále obchodovat.

Limity pro dovoz zboží z třetích zemí do České republiky

Při návratu ze zemí mimo Evropskou unii platí pro dovoz cigaret nebo alkoholu mnohem přísnější pravidla. Evropské země mohou při dovozu zboží z třetích zemí použít nižší nebo vyšší limity. V případě České republiky platí vyšší limity, které jsou u tabákových výrobků následující:

Druh zboží podléhajícího spotřební dani

Limit pro dovoz z třetích zemí do ČR

Cigarety

200 kusů, nebo

Doutníčky (doutníky do 3 gramů)

100 kusů, nebo

Doutníky

50 kusů, nebo

Tabák ke kouření

250 gramů

Zahřívané tabákové výrobky

100 gramů

Ostatní tabákové výrobky

100 gramů

Náplně do elektronických cigaret

20 mililitrů

Nikotinové sáčky

100 gramů

Ostatní nikotinové výrobky

100 gramů

 

Množství prvních 4 položek představuje 100 % celkového povoleného množství tabákových výrobků - tzn. nelze povolit současně vše, ale je možno poměr výrobků kombinovat tak, aby součet nepřekročil celkový povolený limit gramů tabáku. Například: kombinace 100 cigaret a 50 doutníčků.

Také dovoz alkoholu ze třetích zemí je v České republice limitován přísněji než při dovozu z Evropské unie. Konkrétně platí následující limity:

Druh zboží podléhajícího spotřební dani

Limit pro dovoz z třetích zemí do ČR

Víno (nešumivé)

4 litry

Pivo

16 litrů

Destilát s obsahem alkoholu vyšším než 22 % obj. (např. vodka nebo gin)

1 litr, nebo

Nedenaturovaný alkohol (líh) s obsahem alkoholu nejméně 80 % obj.

1 litr, nebo

Alkohol a alkoholické nápoje o obsahu alkoholu nejvýše 22 % obj.

2 litry

Poslední 3 položky u alkoholu výše opět představují celkové povolené množství v této kategorii alkoholických nápojů, které lze rozdělit podle vašich preferencí.

Pro přílet ze zemí mimo Evropskou unii platí limity také na veškeré ostatní zboží dovážené příležitostně k osobní potřebě nebo jako dar. Do limitu je toto zboží osvobozené od cla. Na rozdíl od zboží podléhajícího spotřebním daním se však nejedná o limit množstevní. Pro cestující od 15 let platí limit hodnoty zboží 430 EUR, pro cestující do 15 let limit 200 EUR a pro posádky dopravních prostředků limit 300 EUR.

Dovozní limity spotřebního zboží pro Čechy cestující do oblíbených dovolenkových destinací

Nejen při návratu z dovolené, ale i při balení na ni musíme dávat pozor, kolik spotřebního zboží si sebou do zavazadla vezmeme.

Chorvatsko, Itálie a Řecko jsou top destinace pro Čechy v rámci Evropské unie, a to díky svým krásným plážím, bohaté historii a vynikající kuchyni. V těchto zemích můžete využít stejné limity jako pro dovoz zboží do České republiky. Jediný rozdíl je zde v palivu, kde vedle paliva obsaženého v nádrži vašeho automobilu můžete přepravovat maximálně 10 litrů v přenosném kanystru.

Zajímavější je to při cestování do třetích zemí, které nemají ustálená pravidla jako země Evropské unie, ale musíte si zde před cestou důkladněji zjistit, jaké spotřební zboží můžete dovézt, abyste se vyhnuli potížím na celnici. Níže shrnujeme podmínky u nejoblíbenějších exotických zemí.

Egypt

Egypt je převážně muslimská země a konzumace alkoholu je zde tedy omezená a regulovaná. Ve svém zavazadle si můžete přivézt maximálně 1 litr alkoholických nápojů. U tabákových výrobků si pak můžete vzít maximálně 200 kusů cigaret, nebo 25 kusů doutníků, nebo tabák o maximální hmotnosti 200 gramů. Alkohol a tabák je pak třeba deklarovat při příjezdu na celní kontrole.

Tunisko

Osoby starší 18 let mohou bezcelně dovézt alkoholické nápoje o maximálním objemu 2 litry (do obsahu 25 % alkoholu) či 1 litr (nad 25 % alkoholu) na osobu. Dále je možné dovézt 200 kusů cigaret, nebo 100 kusů krátkých doutníků, nebo 50 kusů doutníků, nebo 500 gramů tabáku na osobu.

Thajsko

V Thajsku je pro bezcelní dovoz alkoholických nápojů a cigaret pro vlastní spotřebu stanoven následující limit: 1 litr alkoholických nápojů; 200 kusů cigaret a 250 gramů tabáku nebo kombinovaně tabákové výrobky do váhy 250 gramů. Dodržování limitu je v Thajsku důsledně vymáháno. Při jeho překročení je požadována značná pokuta a dotčené zboží je zabaveno v plném rozsahu. Pokuta je splatná okamžitě a při jejím nezaplacení hrozí zadržení policií a v nejhorším případě také vězení.

Závěrem

Je důležité poznamenat, že tento článek poskytuje pouze stručný výpis zemí a celních předpisů, které je třeba zohlednit při dovozu spotřebního zboží. Při plánování vaší dovolené, zejména do zemí mimo Evropskou unii, je nezbytné se seznámit s konkrétními celními pravidly a omezeními platnými pro danou destinaci. Nezapomeňte, že každý stát má své vlastní zákony a předpisy.

Ve všech dovolenkových destinacích si samozřejmě kromě nastíněných parametrů spotřebního zboží dávejte pozor také na vývoz nelegálního zboží, mezi které kromě drog mohou patřit například i korály či mušle nebo výrobky z kůže vzácných živočichů a slonoviny. Lze narazit i na země, které vyžadují speciální povolení na vývoz vybraných suvenýrů či dalšího zboží.

Před odjezdem si tedy každopádně vždy ověřte aktuální informace k dané zemi u příslušných celních úřadů nebo na oficiálních vládních stránkách. Tím se vyhnete nepříjemnostem a zajistíte, že vaše dovolená proběhne hladce a bez komplikací. Užijte si dovolenou a šťastnou cestu!