GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Petr Němec | Richard Knobloch | Vladimír Toráč | 6. Prosince 2022

Nová praxe ve vztahu k DPH u motivačních programů pro zaměstnance?

Sdílet článek:

Soudní dvůr EU jako předběžnou otázku v rámci rozsudku C-607/20 GE Aircraft Engine Services posuzoval situaci, kdy zaměstnavatel ocenil nejvýkonnější zaměstnance tím, že jim bezúplatně poskytl nakoupenou službu. Konkrétně se jednalo o nákup poukázek (zde upozorňujeme, že v rozhodném období neplatila ještě aktuální pravidla pro DPH u jedno a víceúčelových poukazů) k uplatnění u vybraných obchodníků. Zaměstnavatel, britská společnost GE Aircraft Services, při nákupu těchto poukázek uplatnila odpočet DPH s tím, že je bezúplatně poskytla nejvýkonnějším zaměstnancům. Spornou otázkou bylo, zda je třeba toto bezúplatné poskytnutí poukázek dodanit, respektive, zdali se jedná o bezúplatné poskytnutí služby „pro osobní spotřebu plátce nebo jeho zaměstnanců nebo jiné účely než související s uskutečňováním jeho ekonomických činností“ v dikci ustanovení § 14 odst. 4 písm. b) tuzemského zákona o DPH.

Soudní dvůr posoudil situaci tak, že primárním účelem je v daném případě zvýšení motivace zaměstnanců a tím i jejich výkonnosti, což vede k řádnému fungování a ziskovosti podniku. Osobní zvýhodnění, které tímto zaměstnanec získá, je dle Soudu druhořadým ve vztahu k potřebám podniku. Takovéto bezplatné poskytnutí poukázek proto není uskutečněno pro jiné účely než související s uskutečňováním ekonomických činností a nepodléhá tak dodanění DPH. Vzhledem k tomu, že rozhodnutí Soudního dvora je odlišné od dosavadní praxe, kdy naopak zaměstnavatel buď neuplatňuje odpočet DPH na vstupu při pořízení služby, nebo její bezúplatné poskytnutí pro zaměstnance dodaňuje, doporučujeme v obdobných záležitostech prozatím zachovat určitou obezřetnost a případně vyčkat na související výklady ze strany Finanční správy. Zároveň se na nás při nastavení zaměstnaneckých motivačních programů či dalších firemních benefitů neváhejte obrátit, rádi s Vámi nastavíme vhodná řešení.

V souvislosti s poukázkami pro zaměstnance bychom rádi poukázali i na perspektivu daně z příjmů fyzických osob, a to konkrétně na ustanovení § 6 odst. 9 písm. d) zákona o daních z příjmů („ZDP“), které zastřešuje podmínky pro osvobození příjmů zaměstnance z titulu benefitů poskytovaných zaměstnavatelem typicky prostřednictvím tzv. kafeterie nebo podobných benefitních systémů pro zaměstnance anebo ve formě tzv. flexipasů. Příjem zaměstnance např. v podobě poukázky do divadla je osvobozený od daně z příjmů ze závislé činnosti a souvisejícího pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění, pokud je naplněn zákonem vymezený účel a jedná-li se o nepeněžní formu benefitu (tj. benefit je poskytnut ve formě poukázky, nebo zaměstnavatel za zaměstnance uhradí cenu konzumované služby přímo jejímu poskytovateli). V souvislosti s podmínkou nepeněžní formy poskytovaného benefitu bychom Vás rádi upozornili na nedávný rozsudek Nejvyššího správního soudu („NSS“) č.j. 7 Ads 31/2021–28 ze dne 15.11.2022, v němž NSS stanovil, že pro účely osvobození příslušného zaměstnaneckého benefitu od daně z příjmů ze závislé činnosti je nepeněžní forma naprosto klíčová a nelze ji zaměňovat za alternativní formy jako např. proplacení poukazu v penězích bezhotovostní či hotovostní formou. Dle NSS právní předpisy sice pojem „nepeněžité plnění“ explicitně nedefinují, nicméně se tento pojem jeví naprosto jednoznačným, když z povahy věci je považován za takové plnění, které není poskytováno v penězích, resp. není směnitelné za peníze či jiné obdobné prostředky. Nejdůležitější body z tohoto rozsudku jsme pro vás shrnuli v samostatném článku.

S ohledem na výše uvedená soudní rozhodnutí doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost současnému nastavení benefitních a motivačních programů pro vaše zaměstnance za účelem zachování výhodného daňového režimu jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Ve světle výše zmíněného judikátu Soudního dvora EU může totiž při pořízení poukázek, respektive jiných plnění klasifikovaných jako poskytnutí služeb, pro zaměstnance být na jedné straně zachován nárok na odpočet DPH pro zaměstnavatele, zatímco při splnění podmínek ZDP je příjem zaměstnance z titulu takové poukázky osvobozený od daně z příjmů a pojistného. Benefitní a motivační systémy pro zaměstnance se tak pravděpodobně brzy stanou ještě populárnějšími, než tomu bylo doposud.

V případě vašeho zájmu o revizi vašich motivačních a benefitních zaměstnaneckých programů či o implementaci nového systému vám budeme rádi k dispozici.

Autor: Petr Němec, Richard Knobloch, Vladimír Toráč