GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Martin Hahn | 10. Září 2024

Novela zákona o dorovnávacích daních je již v Poslanecké sněmovně

Sdílet článek:

V květnu 2024 jsme vás v našem článku informovali, že Ministerstvo financí ČR předložilo do připomínkového řízení novelu zákona č. 426/2023 Sb., o dorovnávacích daních pro velké nadnárodní skupiny a velké vnitrostátní skupiny (ZDD).

Aktuálně byla tato novela (s několika úpravami) schválena Vládou ČR a jako sněmovní tisk č. 783/0 zaslána Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. První projednávání této novely je naplánováno v rámci 112. schůze od 10. 9. 2024.

I nadále platí, že hlavním důvodem novely je zvýšení souladu textace české právní úpravy s mezinárodními výklady OECD a rovněž EU směrnice, a to především možnost považovat lokální českou dorovnávací daň za kvalifikovanou.

Dle přechodných ustanovení by novela měla platit již pro daňové povinnosti u dorovnávacích daní za zdaňovací období započaté od 31. prosince 2023, tzn. od počátku účinnosti zákona č. 426/2023 Sb.

O dalším vývoji vás budeme informovat.

Budete-li podléhat regulaci dorovnávacích daní, příp. se o tuto oblast zajímáte, neváhejte se na nás obrátit. Jsme připraveni s Vámi prodiskutovat možné dopady na vaši skupinu.