GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Anna Beránková | 30. Července 2024

Nový trest za švarcsystém

Sdílet článek:

Zakázanou praktiku, která se snaží zastřít zaměstnávání lidí s živnostenským listem, není vždy snadné odhalit. Sami podnikatelé mívají v praxi problémy rozpoznat, zda se švarcsystému nedopouští. Od ledna letošního roku je přitom právě tato nelegální praktika pro podnikatele větším rizikem, než kdy dříve.

Se změnami v režimu dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti se inspektorát práce a finanční správa obávaly zvýšeného využívání nelegálního švarcsystému, proto se začátkem letošního roku zpřísnily vyplývající sankce. Přestože výše pokut zůstávala na stejné úrovni, riziko zvýšila nově přidaná hrozba v podobě možného omezení činnosti. Pokud podnikatel umožní výkon nelegální práce, může mu být uložen zákaz činnosti až na dva roky. Zákaz činnosti v předmětu podnikání přitom může být pro podnikatele zcela likvidační. Správně nastavené smlouvy mohou podnikatelům pomoci vyvarovat se nepříjemným důsledkům.

Samotné prokazování nelegální práce je přitom pro inspektory od ledna o něco snazší, neboť novela zákona o zaměstnanosti přinesla nové doplnění ustanovení – pro posouzení nelegální práce není podstatná délka výkonu práce. Znak dlouhodobosti se nelehko prokazoval, proto jej již účinná novela vyřadila z rozhodovací praxe.