GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Marie Sýkora Horňáková | 11. Června 2024

Oprav dům po babičce se otevírá širšímu spektru žadatelů

Sdílet článek:

Program Oprav dům po babičce je otevřen od konce září 2023 a stále je o něj opravdu velký zájem. Podle posledních informací o podporu v tomto programu požádalo již přes 2,5 tisíc domácností a celkový objem požadované dotace přesáhl 2 mld. Kč. Úspěšnost dotačního programu lze vidět také ve zvýšené poptávce po komplexních renovacích domů.

Dotační program cíli především na mladé rodiny, které mohou žádat o finanční podporu na komplexní zateplení stávajících rodinných domů a rekreačních objektů. Tyto aktivity je možné dále kombinovat například s instalací FVE, pořízením tepelných čerpadel a dešťovkou.

Od letošního března je možné k dotaci získat výhodný úvěr na spolufinancování komplexního zateplení a dalších úsporných opatření. A v červnu přibude další novinka. Dojde totiž ke zmírnění požadavku na vlastnictví pouze jedné nemovitosti. Dotační podpora tak bude dostupná pro daleko širší spektrum domácností. Domácnost kromě nemovitosti, na kterou bude žádat o příspěvek, bude moci vlastnit také jednu další stavbu určenou k bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti (včetně bytu v bytovém domě či družstevního bytu). Platí ale stále podmínka, že žadatelé musejí opravený objekt využívat k bydlení po dobu deseti let od dokončení projektu.