GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Michal Hlaváč | 23. Září 2024

Kryptoaktiva a osvobození od daně z příjmů?

Sdílet článek:

V současnosti je v Poslanecké sněmovně ČR projednávána implementace předpisů EU v oblasti digitalizace finančního trhu a financování udržitelnosti. V rámci projednávání se objevil zajímavý daňový pozměňovací návrh, který by v případě přijetí mohl mít velmi pozitivní dopad na fyzické osoby obchodující s kryptoaktivy.

Pozměňovací návrh mimo jiné navrhuje zavedení 3letého časového testu pro osvobození od daně z příjmů fyzických osob u prodeje vybraných kryptoaktiv a osvobození příjmů z prodeje kryptoaktiv do 100 tis. Kč ročně. Jedná se prakticky o obdobný daňový osvobozovací režim, jako u příjmů z prodeje cenných papírů.

Ačkoli se z našeho pohledu jedná o zajímavou iniciativu, domníváme se, že při dnešním stavu státního rozpočtu (v kombinaci se současnou povodňovou situací) pravděpodobně stát nebude ochoten zavést nové osvobození v poměrně dynamickém odvětví a obětovat tak potenciálně vysokou část daňových příjmů státního rozpočtu. Navíc je potřeba brát v úvahu, že kryptoaktiva jsou některými úředníky vnímána jako určitá forma obtížně kontrolovatelné ekonomiky s velkým potenciálem pro zneužití. Nezbývá nám tedy než se nechat překvapit, jak tento pozměňovací návrh dopadne.

Pokud byste ke kryptoaktivům a jejich zdaňování měli jakékoli dotazy, neváhejte se obrátit na náš zkušený tým.