GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Marie Sýkora Horňáková | 27. Června 2023

Povinnosti v oblasti ESG se blíží

Sdílet článek:

Již 5. ledna 2023 vešla v rámci Evropské unie v platnost směrnice CSRD, která nastavuje podmínky nefinančního reportování v oblasti udržitelnosti a společenské odpovědnosti velkých firem a organizací. Nyní musí členské státy (včetně České republiky) implementovat směrnici do svých legislativních rámců a nastavit tak v souladu s evropskými normami pravidla nefinančního reportování ve svém prostředí.

Koho se bude ESG týkat?

Povinnosti podle CSRD v oblasti ESG se budou nově týkat velkých společností, které splní alespoň dvě z následujících podmínek:

  • více než 250 zaměstnanců,
  • čistý obrat minimálně 1.000 mil. Kč,
  • vlastní aktiva v rozvaze vyšší než 500 mil. Kč.

Od kdy začnou platit povinnosti v oblasti ESG?

Povinnost sledovat a publikovat ESG informace začne platit od roku 2025, avšak situace se může v jednotlivých členských státech lišit a implementace do národních právních řádů může zavést povinnosti již od roku 2024. 

Proč je výhodné se začít ESG zabývat už teď?

Bez ohledu na výše uvedené je pro všechny podniky výhodné zabývat se udržitelností a společenskou odpovědností již teď. Sledování těchto dat je důležité nejen z důvodu plnění zákonných povinností a jejich publikování, ale především pomáhá snížit spotřebu energií, šetřit materiály, ale také získat lepší podmínky pro financování a dotační příležitosti nebo být součástí dodavatelských řetězců, které staví vztahy s partnery právě na udržitelnosti a odpovědnosti.