GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Připomínka pro velké podniky využívající zastropované ceny energií a upozornění na pár novinek

Sdílet článek:

Ceny energií už sice pomalu začínají klesat, mnoho podniků však stále využívá zastropovaných cen zajištěných vládním nařízením. Jak jsme psali zde, velkým podnikům poslední novelizací v souvislosti s touto státní podporou značně zbytněla administrativa. Vedle prohlášení svému obchodníkovi s energiemi, které je nutné podávat čtvrtletně, musejí rovněž vyplňovat formulář posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu. Toto posouzení se odesílá pouze ministerstvu, do prohlášení obchodníkovi se pak už jen potvrzuje jeho odevzdání.

Vláda rovněž další novelizací nařízení č. 298/2022 Sb., na jehož základě nárok na zastropované ceny vzniká, upřesnila pokyny týkající se odevzdávání posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu. Původně byl posledním dnem pro jeho odevzdání pětadvacátý den měsíce následujícího po ukončeném čtvrtletí. Nově platí pro odevzdání toho prvního časové okno 20.–30. 4. Novela rovněž upřesňuje způsob doručení posouzení ministerstvu, proběhnout má v elektronické podobě prostřednictvím elektronické aplikace portálu ministerstva. Novou podobu má také příloha č. 13, kde je k nalezení vzor posouzení.

Prohlášení zákazníka vůči obchodníkovi s energiemi je platné vždy měsíc po skončení čtvrtletí, zároveň je třeba během tohoto měsíce dodat nové. Nejzazším termínem pro podání dalšího prohlášení je tedy 30. duben. Pro toto prohlášení je ovšem zapotřebí sáhnout po jiných přílohách z nařízení, pro všechna tři následující čtvrtletí se užijí vzory z příloh č. 10 a 11.

Autor: Veronika Odrobinová, Olga Králíčková