GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Anna Beránková | 30. Července 2024

Povinnosti pro ukrajinské zaměstnance a zaměstnavatele v oblasti sociálního zabezpečení

Sdílet článek:

Mnoho Ukrajinců se v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině přestěhovalo do České republiky a získali zde dočasnou ochranu. Některým Ukrajincům jejich stávající ukrajinští zaměstnavatelé umožnili pokračovat ve výkonu činnosti na dálku. V souladu s uzavřenou Smlouvou mezi Českou republikou a Ukrajinou o sociálním zabezpečení se na takové zaměstnance hledělo jako na tzv. vyslané zaměstnance, kteří jsou v České republice pouze dočasně, a zůstávají tak nadále součástí systému sociálního zabezpečení ve státě, kde má sídlo jejich zaměstnavatel (tj. v tomto případě na Ukrajině). Na začátku vojenského konfliktu však nikdo netušil, jak dlouho bude přetrvávat a doba vyslání dle Smlouvy nesmí přesáhnout délku 24 měsíců.

Občané Ukrajiny, kterých se výše popsaná situace týká a chtějí i po uplynutí prvních 24 měsíců pokračovat ve výkonu činnosti na dálku, musí zpozornět. Na výběr mají dvě možnosti dalšího postupu:

  • Pokud zaměstnanec nechce nadále podléhat ukrajinským právním předpisům, ukrajinský zaměstnavatel se musí zaregistrovat v České republice na Pražské správě sociálního zabezpečení a oznámit nástup zaměstnance. Následně za něj musí začít odvádět povinné pojistné na sociální zabezpečení a plnit další zákonem stanovené povinnosti; nebo
  • Pokud chce naopak zaměstnanec nadále podléhat ukrajinským právním předpisům sociálního zabezpečení, může požádat o výjimku z příslušnosti k českému systému. Pokud bude zaměstnanci výjimka přidělena, pro zaměstnance ani zaměstnavatele se v oblasti sociálního zabezpečení nic nemění.