GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Marek Toráč | 8. Října 2024

Úprava podmínek pro odchod do předčasného důchodu

Sdílet článek:

Česká správa sociálního zabezpečení (dále jen „ČSSZ“) vydala zprávu o úpravě podmínek pro odchod do předčasného starobního důchodu od 1. října 2024. Z informací vyplývá, že nově bude pro tento typ důchodu zapotřebí získat alespoň 40 let doby důchodového pojištění.

Ke splnění této podmínky je nutno dodat, že se do doby započítává nejen výdělečná činnost, ale také náhradní doby důchodového pojištění, tj. např.:

  • péče o dítě do 4 let,
  • základní vojenská služba,
  • péče o osobu závislou na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni II.,
  • doba studia po základní škole, ať na střední odborné, střední škole nebo vysoké škole,
  • v určitém rozsahu se bude započítávat také evidence na úřadu práce ČR.

Ostatní podmínky pro nárok na dosažení předčasného důchodu zůstávají stejné: nadále je možné odejít nejdříve 3 roky před dosažením důchodového věku, při výpočtu bude pojištěnec trvale krácen o 1,5 % za každých 90 dnů dřívějšího odchodu do důchodu (krácení je trvalé) a až do dne dosažení důchodového věku pro řádný starobní důchod není předčasný důchod valorizován.

Pozor při odchodu do předčasného starobního důchodu na výdělečnou činnost pojištěnce. Ve starobním důchodu se předpokládá pouze omezená možnost výdělečné činnosti, proto je možný pouze takový přivýdělek, který nezaloží účast na důchodovém pojištění (např. maximálně dohoda o provedení práce s příjmem do 10 000 Kč za měsíc nebo zaměstnání malého rozsahu s rozhodným příjmem pod 4 000 Kč za měsíc). U OSVČ nesmí příjem po odpočtu výdajů přesáhnout zákonem stanovenou hranici, která v roce 2024 činí 8 794 Kč za každý měsíc výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Závěrem ve své zprávě ČSSZ uvádí, že podmínky nároku na řádný starobní důchod se od 1. října 2024 nemění a zůstávají stejné – vedle dosažení důchodového věku je zapotřebí dosáhnout alespoň 35 let pojištění.