GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | 3. Února 2023

GT verdict: Takovou slevu jen tak neuvidíte. Doslova

Sdílet článek:

Zaměstnavatelé mohou od února uplatňovat slevu na sociálním pojištění pro určitý okruh zaměstnanců (zejména se zkrácenými úvazky). Pětiprocentní sleva má podpořit podniky v zaměstnávání lidí, kteří na plný úvazek pracovat nemohou. Je novela zákona dostatečně motivující k naplňování svého vlastního cíle? Odpovídá Roman Burnus:

„Snížení odvodů SP o 5 % pro vybranou skupinu zaměstnanců se může jevit jako významná a s ohledem na současnou ekonomickou situaci i logická pomoc zaměstnavatelům. Když si ale podrobně načtete kritéria a podmínky pomoci, zjistíte, že pomoc je ve skutečnosti spíše symbolická, jelikož se týká pouze omezené skupiny zaměstnanců a je vykoupená velkou byrokratickou zátěží.

Např. střední firma, která zaměstnává 5 studentů a 5 zaměstnanců starších 55 let (s průměrným platem okolo 20.000 Kč / měsíc), by při splnění všech podmínek a vyřízení všech žádostí měsíčně ušetřila 10.000 Kč (tzn. 1.000 Kč na každého studenta a zaměstnance). Na druhou stranu však firma musí splnit mnoho podmínek, jejichž vyřízení může trvat i několik desítek hodin práce.

Přestože se mnoho našich klientů v tomto ohledu na nás obrátilo s dotazy a případným zájmem, po zjištění všech podmínek ohledně administrativní zátěže od záměru ustoupili. V současnosti jsme vyhodnotili, že pouze absolutní minimum firem institutu snížení odvodů SP bude využívat."