GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Vladimír Toráč | Kristýna Marková | 30. Července 2024

Změny u předčasného důchodu

Sdílet článek:

V dnešním článku bychom vás chtěli informovat o změnách v režimu předčasného důchodu, které nastoluje novela zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Řada těchto změn již platí od podzimu roku 2023. V říjnu 2024 však vchází v účinnost další bod této novely, a proto přicházíme s krátkou rekapitulací celé problematiky.

Předčasný odchod do důchodu je často využíván ve snaze zajistit si náklady na život z důvodu různých obtížných situací, které mohou nastat v blízké době před odchodem do řádného důchodu. Motivací k předčasnému důchodu bývá ztráta zaměstnání a delší nezaměstnanost bez vyhlídky získání nové práce, zdravotní komplikace nebo péče o nemocné blízké. Pozor, předčasný důchod není to samé jako předdůchod, který je produktem doplňkového penzijního spoření.

Znevýhodnění předčasného důchodu přinesla plánovaná důchodová reforma zejména v těchto oblastech:

  • Koeficient krácení za předčasný odchod: Předčasný důchodce má oproti řádnému důchodci trvale nižší důchod v důsledku koeficientu odvislého od délky doby, která zbývá do dosažení řádného důchodového věku. Tedy čím dříve odejde do předčasného důchodu, tím více je výše jeho důchodu krácena. Toto krácení je trvalé i po dosažení důchodového věku pro řádný starobní důchod. Předčasný důchodce je tedy vyloučen z nároku na řádný starobní důchod. Novelou v rámci plánované důchodové reformy došlo navíc od 1. října 2023 ke zpřísnění a sjednocení koeficientů krácení za předčasnost a toto krácení je tím pádem ještě vyšší.
  • Možnost předčasného odchodu do důchodu: Od 1. října 2023 je možné o předčasný důchod žádat nejdříve 3 roky před dosažením důchodového věku, dříve to bylo za splnění dalších podmínek 3 - 5 let.
  • Valorizace předčasného důchodu: Z valorizací důchodů se od 1. října 2023 vyjímají procentní výměry trvale krácených starobních důchodů vyplácených před dosažením důchodového věku (tedy tzv. „zásluhové“ části výměry). Jiným slovy toto opatření má za následek značné omezení valorizace předčasného důchodu, protože z celkového předčasného důchodu se valorizuje pouze složka základní výměry.
  • Požadovaná doba pojištění pro předčasný důchod: Ke stávajícím změnám navíc od října 2024 přibývá zvýšení požadované doby pojištění pro předčasný důchod na 40 let. Doba potřebná pro odchod do řádného důchodu zůstává stejná, a to 35 let.

Co se týká problematiky výdělku při předčasném důchodu, pak do dosažení důchodového věku nesmí předčasný důchodce vykonávat výdělečnou činnost, která by mu zakládala účast na pojištění. Pokud by důchodce vykonával výdělečnou činnost, z níž by byl účasten pojištění, zastaví Česká správa sociálního zabezpečení výplatu důchodu. Navíc za období takové výdělečné činnosti je u České správy vykázaný přeplatek na důchodu, který je důchodce povinen vrátit nebo mu je sražen z důchodu či ze mzdy. Po dosažení důchodového věku již lze vykonávat výdělečnou činnost jakoukoliv, důchodce nicméně stále pobírá předčasný důchod v krácené výši, a nikoliv řádný důchod. Jedinou cestou, jak při předčasném důchodu plnohodnotně pracovat je podat žádost o přerušení předčasného důchodu. Po ukončení zaměstnání je ale potřeba opět o výplatu předčasného důchodu požádat. Za odpracovanou dobu je navýšena procentní výměra důchodu, ale samotné přerušení nemá za následek změnu na řádný důchod, pořád půjde o předčasný důchod.

Reformou podmínek předčasného odchodu do důchodu je tak vytěsněn jeden z nástrojů k podpoře osob v tíživých životních situacích. Na druhou stranu motiv státu je pochopitelný, neboť odchodů do předčasného důchodu i s ohledem na výhodné podmínky roku 2022 značně přibývalo. Snahou zákonodárců je udržet obyvatelstvo co nejdéle ekonomicky aktivní, proto by měl být předčasný důchod odsunut až do kategorie krajních řešení.