GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | Marek Toráč | 27. Července 2023

Milostivé léto u České správy sociálního zabezpečení

Sdílet článek:

Česká správa sociálního zabezpečení (dále jen „ČSSZ“) spustila dne 10. 7. 2023 na svém ePortálu novou službu, díky které je možné zjistit dlužné pojistné vůči ČSSZ a podat oznámení o jeho splacení. Novinka se týká pouze dluhu na pojistném, penále a dluhu na exekučních nákladech vzniklých před 1. 10. 2022.

V rámci milostivého léta mohou být penále i exekuční náklady související s dlužným pojistným odpuštěny, je však nutné uhradit celkovou výši dlužného pojistného.

ČSSZ nabízí na svém ePortálu dvě varianty splacení dluhu na pojistném:

  • oznámení o úhradě pojistného do 30. 11. 2023 – jedná se o splacení dlužného pojistného v rámci jednorázové úhrady do 30. 11. 2023
  • oznámení o úhradě ve splátkách – dlužné pojistné je možné uhradit ve více splátkách (pouze u částek vyšších nad 5 000 Kč). První splátku je nutné zaplatit podle zákona do 31. 12. 2023 a každou další splátku nejpozději poslední den následujícího kalendářního měsíce.

Zjistit výši dluhu a podat oznámení o jeho splacení lze na tomto odkazu https://eportal.cssz.cz/web/portal. Jakmile klient vyplní oznámení o splacení dlužného pojistného, vygeneruje se informace o podání, a zároveň se zobrazí platební údaje, kam zaslat dlužné pojistné.

ČSSZ ve své zprávě na závěr připomíná, že mimořádné odpuštění penále a exekučních nákladů se v tomto případě již nevztahuje na dlužné pojistné, penále a exekuční náklady vymáhané prostřednictvím soudního exekutora ani na pojistné splatné po 30. 9. 2022. Toto bylo již předmětem Milostivého léta I a II.