GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Tomáš Brabenec | 30. Října 2023

GT verdict: Růst reálných mezd je spíš zbožné přání. Firmy se zaměří na benefity, očekává Tomáš Brabenec

Sdílet článek:

Hodnota reálné mzdy, tedy rozdíl mezi růstem mzdy nominální a inflací, klesla už sedmé čtvrtletí v řadě. To se v historii naší země ještě nestalo. Její současná výše odpovídá úrovni z roku 2018. Loňský propad (8,5 %) byl dokonce nejvyšší mezi všemi zeměmi OECD. Někteří ekonomové jsou ale optimističtí. Rekordní doba klesání reálných mezd je prý u konce, rok 2024 má trend otočit.

Jejich optimismus potvrzuje i prognóza České národní banky, která očekává nominální růst průměrné měsíční mzdy o 7,8 procenta. Reálný růst pak odhaduje ve výši 5,6 procenta. Z uvedených čísel plyne i předpoklad, že inflaci se podaří srazit na úroveň těsně přesahující 2 procenta. Bude tomu tak? Obávám se, že reálný vývoj na prognózy ekonomů ani ČNB nedbá.

Předpoklad, že v příštím roce klesne inflace až na úroveň inflačního cíle ČNB, tedy ke 2 %, považuji za inflační sci-fi. Jasně, je třeba si uvědomit, že index spotřebitelských cen je stanoven na základě meziročního srovnání. V příštím roce už sice nebudeme inflaci počítat z nízké základny roku 2021, ale již z vyšší z roku 2022, přesto očekávám, že se cíl nepodaří naplnit ani se k němu významně přiblížit. Odhaduji, že míra inflace by se kvůli tomu, že ochlazení poptávky není tak prudké, mohla v příštím roce pohybovat okolo 5 až 6 %.

Osobně navíc nepředpokládám, že by navyšování nominálních mezd mělo být vyšší než v posledním roce. Abych přidal i konkrétní čísla, průměrný růstu nominálních mezd za poslední čtyři čtvrtletí činil zhruba 6,5 procenta. Trh je sice nasycen a neexistuje de facto nezaměstnanost, přesto se domnívám, že růst nominální mzdy nebude hlavním faktorem růstu celkových nákladů na pracovníka. Optimismus těch, kteří vidí v roce 2024 potenciál k zastavení poklesu reálných mezd či dokonce k jejich růstu, proto nesdílím.

Myslím, že v následujícím roce se trend klesání reálných mezd ani po dvou letech nezastaví. Očekávám při nejlepším stabilizaci. Zjednodušeně řečeno, míra inflace bude stále o trochu převyšovat míru růstu nominálních mezd. Na základě vlastní zkušenosti předpokládám, že firmy budou pokles reálných mezd zaměstnancům kompenzovat (a možná víc než to) na poli benefitů. Variabilní pracovní doba. Práce na dálku. Work life balance. Trend kreativity a vyšší přizpůsobivosti bude v této oblasti sílit.