GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Jiří Koubek | 26. Června 2023

GT verdict: Plánujete stavět? Nevěřili byste, co na vás může v číhat v územním plánu

Sdílet článek:

Koupě pozemku je v dnešní době finančně nákladnou záležitostí a v určitých ohledech jde o náročnější proces, než je pořízení bytu. V rámci prověrky totiž nestačí zkontrolovat pouze katastr nemovitostí, ale je třeba podívat se i do územního plánu. Ten totiž může obsahovat nejrůznější omezení, která mohou vaše stavební záměry v lepším případě zkomplikovat. V horším případě nemusíte postavit nic.

Územní plán dnes většinou pohodlně naleznete na webových stránkách příslušné obce. Kromě každému dobře známé výkresové části obsahuje územní plán také část popisnou. Zájemce o koupi pozemku by měl detailně prověřit obě části, neboť každá z nich obsahuje důležité informace.

A co by měl zájemce konkrétně v územním plánu hledat? Tak např. zda

  • není pozemek v záplavové oblasti
  • vede k pozemku přístupová cesta
  • se jedná opravdu o stavební pozemek
  • maximální zastavitelnost pozemku vyhovuje zájemcovým potřebám
  • nejsou v místě stanoveny výškové limity

V popisné části územního plánu pak hledejte třeba vize obce ohledně dalšího využití okolních pozemků. Nechcete přeci, aby vám za pár let vyrostla za plotem skládka či chemická továrna.

Pozor si dejte také na nejrůznější ochranná pásma, např. lesa nebo rybníka. Ta vám mohou výstavbu velice zkomplikovat, neboť stanovují všemožná stavební omezení.

Prověřovat lze samozřejmě i spoustu dalších věcí. Pokud se tedy nechcete dočkat nepříjemného překvapení, pozemek si před koupí opravdu důkladně zkontrolujte.